DigCompEdu περιοχη δεξιοτητων

5.3 Ενεργή εμπλοκή μαθητών

ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΟΟΔΟΥ

Leader (C1)

Ελάχιστο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών

B1

Ελάχιστο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των Εκπαιδευτικών

B1

Κατάσταση μάθησης/διδασκαλίας

Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να wiki ως συνεργατικό μαθησιακό περιβάλλον

Ομάδα στόχος

Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να έχουν ιστολόγια στην τάξη και να κάνουν τους μαθητές τους να γράφουν και να συνεργάζονται

Υλικά

  • PC / Laptop / Tablet
  • Σύνδεση στο internet

Περιγραφή

Το wiki είναι ένα συνεργατικό εργαλείο που επιτρέπει στους μαθητές να συνεισφέρουν και να τροποποιούν μία ή περισσότερες σελίδες υλικού που σχετίζεται με τα μαθήματα. Τα Wikis είναι συνεργατικής φύσης και διευκολύνουν την οικοδόμηση κοινότητας μέσα σε ένα μάθημα. Ουσιαστικά, ένα wiki είναι μια ιστοσελίδα με ένα ανοιχτό σύστημα επεξεργασίας.

Σε πολλές αίθουσες διδασκαλίας, ο εκπαιδευτής παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου των μαθημάτων. Με τα wikis, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν – μαζί – μεγάλο μέρος του περιεχομένου των μαθημάτων. Τα Wikis μετατοπίζουν τους μαθητές σας από τον «καταναλωτή της γνώσης» σε «δημιουργούς γνώσης», ο οποίος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εργάζονται σε ομάδες.

Πώς να το κάνετε (βήμα-βήμα)

Βήμα 1

Ρυθμίστε το Wiki
Έχετε πολλές επιλογές κατά τη ρύθμιση του wiki σας. Οι δωρεάν επιλογές φιλοξενίας wiki όπως η Wikia  (http://www.wikia.com/Wikia) και το MediaWiki (http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki) σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα wiki από την αρχή. Ορισμένοι οργανισμοί παρέχουν φιλοξενία, λογισμικό και πρότυπα wiki με επιπλέον χρέωση.

Όταν επιλέγετε ανάμεσα σε μια δωρεάν ή επί πληρωμή υπηρεσία, σκεφτείτε γιατί χρειάζεστε αυτό το wiki, πόσα άτομα θα εμπλέκονται ενδεχομένως, πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε για να το ρυθμίσετε και να το διατηρήσετε και το επίπεδο ασφάλειας που χρειάζεστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ιστότοπο όπως τοWikiMatrix (http://www.wikimatrix.org/) για να συγκρίνετε τις επιλογές σας και να βρείτε ένα wiki που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Βήμα 2

Χρησιμοποιήστε το Wiki
Δώστε ένα cheat φύλλο χαρακτήρων σήμανσης για να βοηθήσετε τα άτομα να μορφοποιήσουν κείμενο. Δώστε υποστήριξη σε άτομα ενώ γράφουν και επεξεργάζονται ένα “εξάσκηση” wiki και συνεχίστε να τονίζετε τον σκοπό του wiki και τα οφέλη που θα λάβουν οι μαθητές από αυτό.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα wiki :
• Μίνι ερευνητικά έργα στα οποία το wiki χρησιμεύει ως τεκμηρίωση της φοιτητικής εργασίας
• Συνεργατική σχολιασμένη βιβλιογραφία όπου οι μαθητές προσθέτουν περιλήψεις και κριτικές για αναγνώσεις που σχετίζονται με το μάθημα
• Σύνταξη ενός εγχειριδίου ή γλωσσάρι χρήσιμων όρων ή εννοιών που σχετίζονται με το μάθημα, ή ακόμα και ενός οδηγού για μια βασική ιδέα του μαθήματος
•Διατήρηση μιας συλλογής συνδέσμων όπου ο εκπαιδευτής και οι μαθητές μπορούν να δημοσιεύσουν, να σχολιάσουν, να ομαδοποιήσουν ή να ταξινομήσουν συνδέσμους που σχετίζονται με το μάθημα
• Δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου εγγράφων μαθημάτων όπου εκπαιδευτές και μαθητές μπορούν να δημοσιεύσουν σχετικά έγγραφα
• Δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου εγγράφων μαθημάτων όπου εκπαιδευτές και μαθητές μπορούν να δημοσιεύσουν σχετικά έγγραφα

Υπάρχουν περισσότερα:

Πώς να κάνετε το wiki να λειτουργούν στην τάξη σας

• Προσφέρετε έναρξη, οδηγίες και κανόνες για μαθητές σχετικά με τη χρήση του wiki. Κάντε τον εαυτό σας διαθέσιμο για να απαντήσετε σε ερωτήσεις και να αντιμετωπίσετε προβλήματα.
• Δημιουργήστε ένα σχέδιο για τηδιάταξη και τη δομή του wiki. Ίσως είναι καλύτερο να σχεδιάσετε ένα απλό πρότυπο μόνοι σας, επιτρέποντας στους μαθητές να προσθέσουν τις δικές τους πληροφορίες και σελίδες.
• Ορισμένα wiki περιορίζουν την πρόσβαση σε έναν μαθητή κάθε φορά. Εξοικειωθείτε με τη λειτουργικότητα του ιστότοπου wiki και κάντε ένα σχέδιο για τη διαχείριση αυτού του δυνητικού οδοφράγματος για την αποφυγή προβλημάτων.
• Δημιουργήστε ένα σχέδιο αξιολόγησης για να αξιολογήσετε τη συμμετοχή των μαθητών στο wiki.
• Σκεφτείτε πώς θα αλληλοεπιδρά το wiki ή θα αλληλεπικαλύπτεται με άλλες εργασίες και συνεργασίες στην τάξη. Προσαρμόστε ανάλογα με τις ανάγκες για τυχόν διενέξεις.
• Ξεκινήστε και υποστηρίξτε την υπερσύνδεση στους μαθητές σας.
• Τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης μάθησης υποστηρίζουν λειτουργίες wiki και λειτουργίες σχολίων. Πώς συσχετίζεται και ταιριάζει με τον συνηθισμένο πίνακα συζητήσεων;
• Συμπεριλάβετε το έργο wiki στο πρόγραμμα σπουδών της τάξης σας.
• Συζητήστε για συνεργατικές αλλαγές πριν από την έναρξη του έργου.
• Να είστε προσεκτικοί ότι ορισμένα wikis ενδέχεται να απαιτούν απενεργοποίηση τείχους προστασίας και αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων για να λειτουργούν σωστά.

Δείτε επίσης:

Το Wikiversity υποστηρίζει εκπαιδευτικές κοινότητες, το μαθησιακό τους υλικό και τις δραστηριότητες προκύπτουν. Διαφέρει από τη Βικιπαίδεια στο ότι προσφέρει μαθήματα και άλλο υλικό για την προώθηση της μάθησης, παρά μια εγκυκλοπαίδεια. όπως η Wikipedia είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες.

Βρείτε περισσότερα στο  https://www.wikiversity.org