< Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση

Μοντέλο Προόδου

Για καθεμία από τις 22 στοιχειώδεις ικανότητες, η περιγραφή ικανοτήτων συμπληρώνεται από μια λίστα τυπικών δραστηριοτήτων. Προτείνεται ένα μοντέλο προόδου σε έξι επίπεδα, για το οποίο παρέχεται μια ενότητα με δηλώσεις επάρκειας για αυτοαξιολόγηση. 

Το προτεινόμενο μοντέλο προόδου προορίζεται να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τα προσωπικά τους πλεονεκτήματα και αδυναμίες, περιγράφοντας διαφορετικά στάδια ή επίπεδα ανάπτυξης ψηφιακών ικανοτήτων. Για ευκολία αναφοράς, αυτά τα στάδια ικανότητας συνδέονται με τα έξι επίπεδα επάρκειας που χρησιμοποιούνται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR), που κυμαίνονται από Α1 έως Γ2. 

Για να ενθαρρυνθούν οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν το πλαίσιο DigCompEdu ως εργαλείο για την επαγγελματική τους ανάπτυξη, αποφασίστηκε η σύζευξη των επιπέδων CEFR με παρακινητικές περιγραφές ρόλων, που κυμαίνονται από το Newcomer (A1) έως το Pioneer (Γ2). Αυτοί οι χαρακτηρισμοί προορίζονται να παρακινήσουν τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα να εκτιμήσουν θετικά τα επιτεύγματά τους και να προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. 

Για όλες τις ικανότητες, η εξέλιξη των επιπέδων επάρκειας είναι αθροιστική υπό την έννοια ότι κάθε χαρακτηρισμός υψηλότερου επιπέδου περιλαμβάνει όλους τους χαρακτηρισμούς χαμηλότερου επιπέδου, με εξαίρεση το πρώτο επίπεδο, το νέο άτομο (Α1). Π.χ. να είσαι ειδικός (B2) σημαίνει να είσαι σε θέση να εγγραφείς σε όλες τις δηλώσεις στα επίπεδα A2 έως B2, αλλά όχι σε αυτές στο επίπεδο Γ1 και Γ2. Το επίπεδο του αρχάριου (Α1) περιγράφεται σε μεγάλο βαθμό από την απουσία ορισμένων ικανοτήτων, δηλαδή γνώσεων, δεξιοτήτων ή στάσεων, που υπάρχουν στα επίπεδα Α2 ή υψηλότερα. Έτσι, οι εξερευνητές (Α2) είναι αυτοί που έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες ή τις αμφιβολίες που υπάρχουν στο επίπεδο του αρχάριου(Α1). 

Για κάθε επάρκεια ισχύει μια συγκεκριμένη πρόοδος, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εν λόγω ικανότητας και τον τρόπο που εξελίσσεται συνήθως καθώς επιτυγχάνεται υψηλότερο επίπεδο επάρκειας. Ωστόσο, ορισμένες λέξεις κλειδιά είναι κοινές για το ίδιο επίπεδο επάρκειας στις αρμοδιότητες ενός τομέα. 

Στο τέλος του εγγράφου DigCompEdu υπάρχει ένα λεξικό με τους περισσότερο χρησιμοποιούμενους τεχνικούς όρους σε αυτόν τον τομέα. 

Αξιολογήσε το άρθρο
0 από 5 αστέρια
5 Stars 0%
4 Stars 0%
3 Stars 0%
2 Stars 0%
1 Stars 0%
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο;
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Προηγούμενο Τομείς του DigCompEdu
Πίνακας περιεχομένων