DigCompEdu περιοχή ικανοτήτων

5.2 Διαφοροποίηση και εξατομίκευση

Επίπεδο προόδου/h4>

Expert (B2)

Ελάχιστο επίπεδο ψηφιακών ικανοτήτων μαθητών

B2

Ελάχιστο επίπεδο ψηφιακών ικανοτήτων εκπαιδευτικών

C1

Κατάσταση μάθησης/ διδασκαλίας

Οι εφαρμογές λογισμικού έρχονται να εξυπηρετήσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο διδασκαλίας και μάθησης.

Ομάδα στόχος

Δάσκαλοι, εκπαιδευτές, μαθητές

Συστατικά

  • Λογισμικό
  • Λογαριασμός NextCloud
  • Συσκευές, εξαρτήματα
  • Υπολογιστής / φορητός υπολογιστής / smartphone

Περιγραφή

Το NextCloud είναι ένα λογισμικό αποθήκευσης cloud ανοιχτού κώδικα, το οποίο χρησιμοποιείται για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και αποθήκευση αρχείων από οπουδήποτε. Αφού δημιουργήσατε τον λογαριασμό σας στο NextCloud, έχετε πλήρη πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες της πλατφόρμας, παρέχοντας διαφορετικές λειτουργίες και χρήση (ορισμένες εφαρμογές δεν είναι διαθέσιμες για τη δωρεάν έκδοση!).

Είναι φιλικό προς το χρήστη, επιτρέποντας σε άτομα με βασικές ψηφιακές δεξιότητες να το χρησιμοποιούν. Φυσικά, πιο προχωρημένοι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από πιο διαφορετικές χρήσεις και λειτουργίες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση, την κοινή χρήση και τη συλλογική επεξεργασία μαθησιακού υλικού, μαθητικών εργασιών, ομαδικών εργασιών κ.λπ. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία και λειτουργίες διαθέσιμες που επιτρέπουν διαφορετικές χρήσεις.
Επικεντρώνεται στην ασφάλεια και προστασία για τον χρήστη, ο οποίος έχει τον πλήρη έλεγχο των αποθηκευμένων αρχείων και μπορεί να τα μειώσει ανά πάσα στιγμή.

Πώς να το κάνετε (βήμα προς βήμα)

Βήμα 1

Λογαριασμός
Ως δάσκαλος θα πρέπει να δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας στο NextCloud. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν λογαριασμό εάν θα χρησιμοποιήσετε τις βασικές λειτουργίες και εάν χρειάζεστε περισσότερες εφαρμογές και χώρο αποθήκευσης θα πρέπει να επιλέξετε τη συνδρομή επί πληρωμή.
Υπάρχει μια ειδική επιλογή για το NextCloud Education Edition με ειδικά επιλεγμένες εφαρμογές κατάλληλες για την εργασία και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών.

Βήμα 2

Υλικά
Ανεβάστε τα αρχεία και το υλικό που θέλετε να μοιραστείτε με τους μαθητές σας. Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε κατάλληλο και επαρκές υλικό στους μαθητές σας. Η μαθησιακή διαδικασία τείνει να διευκολύνεται όταν οι μαθητές χρησιμοποιούν τις άλλες αισθήσεις τους όπως η όραση και η ακρόαση, όταν μαθαίνουν, συνεπώς η ενσωμάτωση επίσης αρχείων βίντεο και ήχου μπορεί να είναι χρήσιμη για την ομάδα-στόχο σας. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε μεγάλα αρχεία, τα οποία συνήθως δεν θα μπορείτε να στείλετε μέσω email, όπως βίντεο ή εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Βήμα 3

Χρήση
Εάν θέλετε να ενθαρρύνετε την ομαδική εργασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία για συνομιλία και συνεργασία στο διαδίκτυο, τα οποία θα επιτρέψουν στους μαθητές σας να συνεργαστούν σε μια εργασία από απόσταση και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, σχόλια και μάθηση από ομοτίμους.
Όλοι οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα αρχεία καθώς η πλατφόρμα διατηρεί αρχείο όλων των αλλαγών. Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη παρακολούθηση και πρόοδο και ολοκλήρωση των εργασιών.
Ως άτομο που κατέχει τα αρχεία για κοινή χρήση, έχετε τον έλεγχο του υλικού: για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε μια ημερομηνία λήξης για το σύνδεσμο URL στο b ενεργό, το οποίο μπορεί να ισχύει για εξετάσεις και δοκιμές ή να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για την προστασία του αρχείου , ξεπερνώντας έτσι τις ανησυχίες περί πνευματικών δικαιωμάτων και απορρήτου κ.λπ. Γενικά, το NextCloud επιτρέπει στον χρήστη να έχει τον έλεγχο του τρόπου και του πού να αποθηκεύει τα αρχεία του, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για εκπαιδευτές / εκπαιδευτικούς που εργάζονται με εξειδικευμένο υλικό με περιορισμένη πρόσβαση και πολιτικές πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγές:

Υπάρχουν περισσότερα:

Ένα άλλο σύστημα αποθήκευσης που μπορεί να είναι χρήσιμο είναι το OwnCloud, στην πραγματικότητα και τα δύο έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο άτομο Frank Karlitschek. Το OwnCloud ήταν το πρώτο που αναπτύχθηκε και, στη συνέχεια, ο δημιουργός του άφησε το OwnCloud Inc ως υποκατηγορία του NextCloud. Προς το παρόν, φαίνεται ότι το NextCloud είναι πιο δημοφιλές, αλλά και οι δύο πλατφόρμες έχουν τους δικούς τους χρήστες.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, ελέγξτε τους παρακάτω συνδέσμους και την ενότητα για το OwnCloud.

Και τα δύο είναι ανοιχτού κώδικα σύννεφα που προσφέρουν αποθήκευση χώρου και κοινή χρήση υποδομής. Εξαρτάται από τις προτιμήσεις του χρήστη να επιλέξει τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση των λειτουργιών και των δύο πλατφορμών είναι εντελώς δωρεάν. Τα τέλη καταβάλλονται μόνο εάν ο χρήστης θέλει βοήθεια με την υποστήριξη του cloud, αλλά αυτά δεν είναι απαραίτητα για όλους τους χρήστες ούτε είναι υποχρεωτικά.

 

Δείτε επίσης: