DigCompEdu περιοχή ικανοτήτων

3.3 Συνεργατική μάθηση

Επίπεδο προόδου

Integrator (B1)

Ελάχιστο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών:

A1

Ελάχιστο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των Εκπαιδευτικών

B1

Κατάσταση μάθησης / διδασκαλίας:

Οποιαδήποτε ρύθμιση τάξης ή μη τάξης, μια διαδραστική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Ομάδα στόχος

όλες οι ηλικίες

Συστατικά

 • PC/laptop/smartphone
 • Internet 

Περιγραφή

Το Padlet είναι μια δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εικονικούς πίνακες ανακοινώσεων ή «τοίχους» όπου οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν σχόλια και πολυμέσα: εικόνες, βίντεο, αρχεία ήχου, διαδικτυακούς συνδέσμους, κείμενα σε μορφή Word, μορφή PDF, υπολογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις.

Οι τοίχοι padlet μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς για δραστηριότητες προσχολικής, στην τάξη, μετά την τάξη σε διαφορετικά μαθησιακά πλαίσια. Ακολουθούν μόνο μερικές προτάσεις:

 • να σκεφτείς μια ιδέα,
 • έναρξη ομαδικής συζήτησης,
 • έρευνα ενός θέματος,
 • προβολή της εργασίας των μαθητών,
 • ομαδικά έργα,
 • δημοσίευση σχολίων,
 • δημιουργία γλωσσαρικού πολυμέσων,
 • κοινή χρήση πόρων,
 • επιμέλεια συνδέσμων ιστότοπων κ.λπ.

Καθώς οι τοίχοι Padlet μπορούν να αποθηκευτούν, να μοιραστούν και να ενσωματωθούν, μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποθετήριο εργασίας τάξης και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο αναθεώρησης.

Πώς να το κάνετε (βήμα-βήμα

Βήμα 1

Δημιουργία λογαριασμού Padlet

Βήμα 2

Δημιουργήστε έναν πίνακα Padlet (προσθέστε κάποιο περιεχόμενο για να ξεκινήσετε τους μαθητές σας).

Βήμα 3

Μοιραστείτε τον πίνακα  με τους μαθητές σας.

Βήμα 4

Ενθαρρύνετε τους μαθητές να προσθέτουν περιεχόμενο στους πίνακες.

Βήμα 5

Εξετάστε τον πίνακα στο τέλος μιας συνεδρίας ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Προτάσεις για τη χρήση του Padlet με μαθητές

 • Για να συλλέξετε ερωτήσεις από τους μαθητές κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής διάλεξης ή διδακτικής συνεδρίας, όπου μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές για να αποσαφηνίσετε βασικά σημεία μάθησης.
 • Για να συγκεντρώσετε σχόλια από τους μαθητές σχετικά με μια συνεδρία, προκειμένου να αποκτήσετε μια ιδέα για το πώς βιώνουν τη μάθηση στην ενότητα ή το πρόγραμμά σας.
 • Δημιουργήστε μια σειρά πινάκων που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από ομάδες για τη αντιπαραβολή και την παρουσίαση πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής εργασίας.
 • Ζητήστε από τους μαθητές να δημιουργήσουν μια ψηφιακή αφίσα με βασικές πληροφορίες, βίντεο και συνδέσμους με δυνατότητα κλικ για διαμορφωτική ή αθροιστική αξιολόγηση.

 Δεν υπάρχει απότομη καμπύλη μάθησης πριν μπορέσει κανείς να χρησιμοποιήσει το Padlet, δεν απαιτείται εκπαίδευση των μαθητών, μόλις συνδεθείτε για να padlet.com, η δημιουργία ενός τοίχου δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη και η διαισθητική διεπαφή κλικ, απόθεσης και μεταφοράς καθιστά πολύ απλή τη δημοσίευση συνεισφορών. Το Padlet είναι ένα από τα πολλά εργαλεία συνεργασίας που διατίθενται για T&L, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ψηφιακή εργαλειοθήκη!

Υπάρχουν περισσότερα…

Ένα παράδειγμα: Η χρήση του Padlet ζωντανά στην τάξη με ομάδες μαθητών γαλλικής γλώσσας για την άσκηση δεξιοτήτων γραφής και μετάφρασης. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: μόλις δημιουργήθηκε ο τοίχος και οι μαθητές έδωσαν τη διεύθυνση url του, είχαν πρόσβαση σε αυτό στο κινητό τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή τους. οι μαθητές εργάστηκαν σε μια εργασία σε ομάδες και δημοσίευσαν τη συμβολή τους στον τοίχο padlet που εμφανίστηκε σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη της τάξης. Στη συνέχεια, τα κείμενα που εμφανίζονται σχολιάστηκαν και επεξεργάστηκαν αμέσως. Η δημιουργία κειμένων για ένα «ζωντανό κοινό» έκανε τους μαθητές να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο περιεχόμενο και τη φόρμα. Επίσης, καθώς οι μαθητές πληκτρολογούσαν, ήταν σε θέση να παρατηρήσουν τις θέσεις των συμμαθητών τους και, εάν ήταν απαραίτητο, να αναπροσαρμόσουν και να βελτιώσουν τις δικές τους παραγωγές. Ο Padlet διευκόλυνε τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων, αύξησε τη συμμετοχή των μαθητών στην εργασία, τους ενθάρρυνε να αυτοαξιολογηθούν και τους βοήθησε να υποστηρίξουν ο ένας τη μάθηση του άλλου.

Παρά ορισμένα «παγωμένα» ζητήματα λόγω της σύνδεσης στο διαδίκτυο στην τάξη, οι μαθητές βρήκαν τη χρήση του Padlet εξαιρετικά εύκολη, εξαιρετικά ευχάριστη, παρακινώντας και επωφελή για το έργο.

 Εάν βρίσκεστε σε μια ομάδα, όλοι θα μπορούσαν να δουν τις δραστηριότητες του προφίλ σας και θα το γνώριζαν.

Βοηθά τους δασκάλους να αλληλεπιδρούν με το κοινό τους και να δημοσιεύουν ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Μόνο οι διαχειριστές των Σελίδων μπορούν να δημοσιεύουν στον λογαριασμό, ενώ όσοι τους αρέσει η Σελίδα μπορούν να σχολιάζουν τυχόν δημοσιεύσεις και εικόνες

Το προσωπικό σας προφίλ είναι αυτό που χρησιμοποιείτε για να αλληλεπιδράσετε με άλλους χρήστες των Σελίδων και των Ομάδων.

 Προηγμένο όφελος: δυνατότητα χρήσης του εργαλείου και έλεγχος της προόδου από το κινητό τηλέφωνο. Επιτρέπει στους χρήστες να συναντώνται γύρω από μια κοινή αιτία, ζήτημα ή δραστηριότητα για να οργανώσουν, να εκφράσουν στόχους, να συζητήσουν θέματα, να δημοσιεύσουν εργασίες, φωτογραφίες και να μοιραστούν σχετικό περιεχόμενο.

Δείτε επίσης: