Ένα νέο πρότυπο εκπαίδευσης
Όταν ρωτήθηκε αν η τεχνολογία διαμορφώνει την εκπαίδευση, ο blogger και πρώην διευθύνων σύμβουλος μιας βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην ηλεκτρονική μάθηση, ο Donald Clark λέει «το κάνει εμπειρικά και η αντίσταση σε αυτήν είναι μάταιη». Σύμφωνα με αυτόν, βιώνουμε μια «επανάσταση στο περιεχόμενο» στην οποία ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε σχεδόν όλους τους πόρους, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε χάρη σε εφαρμογές όπως η Wikipedia, το YouTube κ.λπ.
Στην πραγματικότητα, αυτός ο νέος τρόπος μάθησης όπου δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί ούτε προγράμματα σπουδών απελευθερώνει την εκπαίδευση από ένα συγκεκριμένο μέρος, ημερομηνία και ώρα και την επεκτείνει πολύ πέρα από την τάξη. Όταν για μερικούς, η διδασκαλία ξεκινά με εξουσία και εξειδίκευση. για την ψηφιακή παιδαγωγική, η διδασκαλία ξεκινά με μια έρευνα που ενθαρρύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν και να βρουν απαντήσεις από μόνες τους.
Είναι πλέον καθιερωμένο ότι μια συνετή χρήση των τεχνολογιών της επικοινωνίας και της πληροφορίας μπορεί να οδηγήσει σε δεξιότητες σκέψης υψηλότερης τάξης, να παρέχει δημιουργικές και εξατομικευμένες επιλογές στους μαθητές να εκφράσουν τις γνώσεις τους. Επίσης τα προετοιμάζει καλύτερα σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον όπου εκτιμάται η επίλυση προβλημάτων και η ομαδική εργασία καθώς και η αυτονομία.
Τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, ιδίως καθώς παρέχουν ισότητα ευκαιριών και πρόσβασης ανεξάρτητα από το υπόβαθρο του μαθητή. Η πρόκληση είναι η μετάβαση από ένα μοντέλο κάθετης εκπαίδευσης όπου ο δάσκαλος / εκπαιδευτής παρέχει γνώσεις στους μαθητές σε ένα πιο οριζόντιο, όπου ενεργεί μάλλον ως «διαμεσολαβητής» επιτρέποντας σε κάθε μαθητή να μάθει με τον δικό του ρυθμό, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαφορετικές μεθόδους και επεκτάσιμα εργαλεία.