Ο ουσιαστικός ρόλος των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτικών
Η χρήση των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφόρησης για καλύτερη συμμετοχή των μαθητών, δημιουργία, διάδοση, αποθήκευση ή / και διαχείριση πληροφοριών γίνεται ήδη σε πολλά σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, η ψηφιακή παιδαγωγική εξακολουθεί να διανέμεται άνισα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς τα σχολεία είναι άνισα εξοπλισμένα και οι εκπαιδευτικοί άνισα εκπαιδευμένοι και άνετοι να το εφαρμόσουν.
Σε ορισμένα πλαίσια, οι τεχνολογίες της επικοινωνίας και πληροφορίας έχουν ενσωματωθεί στην αλληλεπίδραση διδασκαλίας-μάθησης, μέσω προσεγγίσεων όπως η αντικατάσταση πινάκων κιμωλίας με διαδραστικούς ψηφιακούς πίνακες, η χρήση smartphones ή άλλων συσκευών των μαθητών για εκμάθηση κατά τη διάρκεια της τάξης και το μοντέλο «flipped class» όπου οι μαθητές παρακολουθούν διαλέξεις στον υπολογιστή του σπιτιού τους ενώ χρόνο στην τάξη αξιοποιείται για πιο διαδραστικές ασκήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ηλεκτρονικά στοιχεία που εισάγονται στην τάξη είναι λιγότερο προηγμένα (παρουσιάσεις Power Point κ.λπ.) ή / και παραμένουν εξαιρετικά.
Η ψηφιακή παιδαγωγική δεν είναι μια μαγική λύση με την οποία όλοι οι εκπαιδευτές θα επιτύχουν συστηματικά τους μαθησιακούς τους στόχους και όλοι οι μαθητές θα επιτύχουν. Αντίθετα, δεν είναι μόνο μια μοντέρνα τάση του σύγχρονου κόσμου μας. Η χρήση τεχνολογιών μπορεί να επηρεάσει θετικά και να βελτιώσει τις μαθησιακές εμπειρίες εάν και όταν οι εκπαιδευτικοί είναι γνώστες της ψηφιακής τεχνολογίας και κατανοούν πώς να την ενσωματώσουν στην τάξη τους. Για να είναι αποτελεσματική η τεχνολογία, πρέπει να υπάρχει ένας σκοπός.
Ως εκ τούτου, οι ψηφιακοί παιδαγωγοί (εκπαιδευτικοί) θα πρέπει να υποβάλλουν συνεχώς τις ακόλουθες ερωτήσεις ενώ σκέφτονται να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία:
- Ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα για εμένα και τους μαθητές μου για να ασχοληθούμε
- Πώς μπορεί να γίνει αυτοσχεδιασμός στο διαδίκτυο για την ενίσχυση της μάθησης
- Η ψηφιακή μάθηση τελειώνει όταν τελειώσει το μάθημα ή διατηρείται διαρκώς από το διαδικτυακό μαθησιακό περιβάλλον (γνωστό και ως Διαδίκτυο)
- Ποιοι είναι οι μαθητές μου και πού μπορούν να βρεθούν; Ποια είναι τα URL των μαθητών μου; Τι είναι το δικό μου
- Η πειθαρχία παίζει ρόλο στο Διαδίκτυο; Υπάρχουν κανόνες; Ποιο είναι το νόημα της απομνημόνευσης όταν όλα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο όλη την ώρα
- Ποια είναι η δικαιοδοσία μου τώρα που όλες βρίσκονται εντός Google;
- Τι συμβαίνει όταν η μάθηση αφαιρείται από την τάξη και εκτίθεται σε ολόκληρο το ψηφιακό τοπίο;