< Αρχική Σελίδα
Είσαι εδώ:
Εκτύπωση

Τι είναι η ψηφιακή παιδαγωγική;

Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι παντού και γίνονται όλο και πιο σημαντικές σε κάθε στάδιο της ζωής. Ο τρόπος που οι «παλαιότερες γενιές» επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, εργάζονται και μαθαίνουν έχει αλλάξει ριζικά. Οι «νεότερες γενιές» μεγαλώνουν σε μια εποχή όπου η αποσύνδεση είναι σχεδόν αδύνατη και τα ψηφιακά εργαλεία καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου και της κοινωνικής τους ζωής. Αποτελεί επίσης πρωταρχικό τρόπο εύρεσης πληροφοριών και γνώσεων. 

Η αξιοποίηση της δύναμης της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης είναι μια νέα πρόκληση. Πράγματι, απαιτεί αλλαγή στις πρακτικές κατάρτισης και τις μεθοδολογίες, καθώς και στο σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών και την παροχή μέσων από μέρος του εκπαιδευτικού / εκπαιδευτή. Εδώ έρχεται η ψηφιακή παιδαγωγική: 

Η «ψηφιακή παιδαγωγική» είναι μια μάλλον νέα ιδέα, της οποίας ο ορισμός θα συνεχίσει να οδηγεί σε συζητήσεις μεταξύ μελετητών και παιδαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές αναφέρεται στη χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων για την ενίσχυση ή την αλλαγή της εμπειρίας της εκπαίδευσης.” 

Το Hybrid Pedagogy, ένα ψηφιακό περιοδικό για την ψηφιακή παιδαγωγική εξηγεί περαιτέρω ότι «έχει να κάνει με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων προσεκτικά, αλλά με το να αποφασίσουμε πότε να μην χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά εργαλεία και να δώσουμε προσοχή στον αντίκτυπο των ψηφιακών εργαλείων στη μάθηση». Δηλαδή, η λέξη κλειδί παραμένει η «παιδαγωγική» και πώς μεταφέρονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες και όχι τα συγκεκριμένα μέσα που υποστηρίζουν αυτήν την ανταλλαγή. 

Ο Paul Fyfe, αναπληρωτής καθηγητής Αγγλικών στο Εθνικό Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών επιβεβαιώνει ότι «μία από τις τρέχουσες αδυναμίες ή παρανοήσεις γύρω από την ψηφιακή παιδαγωγική είναι πόσο συχνά γίνεται αντιληπτή από την άποψη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας – συχνά θεωρείται ως κάτι που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εργαλεία ή υπολογιστές, αντί να αλλάζει την παιδαγωγική προσέγγιση»

Η ψηφιακή παιδαγωγική δεν αφορά μόνο τη χρήση μιας παρουσίασης Power Point, ενός βίντεο ή ενός σοβαρού παιχνιδιού σε μια κατάσταση διδασκαλίας, αλλά και για το προβληματισμό σχετικά με το πώς θα πρέπει και θα μπορούσε να εξελιχθεί η ίδια η φόρμα διαλέξεων χάρη στο ψηφιακό στοιχείο. Σε αυτό το σημείο είναι που ο δάσκαλος, υπεύθυνος για την εκπόνηση μιας στρατηγικής διδασκαλίας, παίζει βασικό ρόλο. 

Αξιολογήσε το άρθρο
5 από 5 αστέρια
5 Stars 100%
4 Stars 0%
3 Stars 0%
2 Stars 0%
1 Stars 0%
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο;
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Επόμενο Ο ουσιαστικός ρόλος των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτικών
Πίνακας περιεχομένων